Perníková chalúpka - ako si ju vyrobiť doma?
Recept na perníkové cesto
Receptov na perníky nájdete neskutočne veľa. Možno sa nejaké vo vašej rodine aj dedí a je rodinným pokladom. My sme perníčky piekli podľa tohto receptu.
V článku nájdete aj postup na výrobu polevy a zopár tipov na záver.
Postup na výrobu perníkovej chalúpky
Ak už máte cesto pripravené, rozvaľkajte si ho na doske poprášenej múkou.
- Hrúbka cesta by mala byť cca 0,5 cm. Cesto sa ešte pečením nadvihne.
- Vytlačte si našu šablónu, ktorú si stiahnete zadarmo ako pdf súbor.
- Jednotlivé časti si z papiera vystrihnite a položte na cesto.
- Opatrne nožom vykrojte strechu, bočné steny, okná i dvere.
- Cesto položte na papier na pečenie a upečte ho. Dbajte na to, aby sa diely nedotýkali, lebo pri pečení by sa mohli spojiť.
- Ak je chalúpka "upečená" nechajte jednotlivé diely vychladnúť aspoň 3 hodiny, potom môžete začať zdobiť bielkovou polevou.
- Zdobenie je jednoduchšie po častiach, keď chalúpka ešte nie je postavená.
- Ozdobené a vyschnuté časti chalúpky môžete začať spájať. Na spájanie použite bielkovinovú polevu (ktorú urobte o trochu hustejšiu) alebo karamelové "lepidlo" (recept nájdete nižšie v tipoch).
Naše tipy
Aby sa chalúpka skutočne podarila, skúste si prečítať aj tieto naše tipy:
- Do vykrojených okienok môžete pred pečením vložiť kúsky klasických cukríkov (napr. bonpari). Pri pečení sa roztavia a vzniknú vám farebné "sklenené" okná.
- Vyzdobiť chalúpku môžete aj rôznymi jedlými dekoráciami. Posypy na muffiny, drobné cukrové srdiečka alebo vločky, perličky či tyčinky. To všetko nájdete v obchodoch.
- Aby diely lepšie držali pokope, môžete ich pred lepením prebrúsiť nožom v časti, kde sa budú spájať. Najlepšie v 45° uhle, tak k sebe dokonale zapadnú.
- Strechu urobte z troška tenšieho cesta, aby bola ľahšia a nezaťažovala celú konštrukciu.
- Ak je bielkovinová poleva hustá, pridajte do nej pár kvapiek citrónu. Ak je riedka, pridajte práškový cukor.
- Pri lepení majte trpezlivosť :) Jednotlivé zlepené diely nechajte dobre uschnúť. "Lepidlo" nanášajte z vonkajšej i vnútornej strany. Strechu lepte na záver a podoprite ju zvnútra napríklad zaváraninovými pohármi.
- Chalúpku môžete dozdobiť aj roztopenou čokoládou, alebo ju na záver poprášiť práškovým cukrom, aby vyzerala ako zasnežená.
- Hotovú chalúpku nechajte dôkladne vyschnúť.
- Chalúpka poslúži aj ako krásna dekorácia. Môžete ju vložiť aj doprostred adventného venčeka, alebo na dekoračný podnos, ktorý dozdobíte čečinou.
- Rozsvietiť chalúpku môžete aj tým, že do nej vložíte malé svetielka na baterky. Vypínač na ne schováte za chalúpkou alebo v čečine.
Karamelové lepidlo a cencúle
Karamelové "lepidlo" si pripravíte tak, že necháte skaramelizovať cukor. Potom hrany chalúpky namočíte po celej lepenej dĺžke a priložíte k nim ďalšiu časť. Pri tomto úkone buďte opatrní, karamel je horúci a treba s ním rýchlo pracovať. No tento spoj zvykne byť dostatočne pevný a rýchly.
Z karamelu môžete vyrobiť taktiež cencúle. Roztopený ho vareškou naneste na papier na pečenie do tvaru cencúľov. Nechajte vychladnúť a potom ich cukrovou polevou pripevnite na strechu chalúpky.
Šablóny na medovníkovú chalúpku si môžete stiahnuť tu: