Osviežujúce jahodové recepty
1. Nepečený jahodový CHEESECAKE
Svieži, jednoduchý a rýchly dezert, ktorým zaujmete na každej letnej párty.
I N G R E D I E N C I E :
- 200g maslových sušienok
- 80g masla
- 1 polievková lyžica javorového sirupu
- 500g mascarpone
- 250ml smotana na šľahanie
- 1 stužovač
- 200g biela čokoláda
- 100g práškový cukor
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
- 250g čerstvých jahôd + pár jahôd na ozdobu
P O S T U P :
- Sušienky rozdrvíme valčekom alebo v mixéri. Maslo rozpustíme. Následne rozdrvené sušienky zmiešame v miske s rozpusteným maslom a javorovým sirupom. Vzniknutou hmotou vystelieme dno tortovej formy a uložíme do chladničky.
- Na krém si najskôr rozpustíme bielu čokoládu, aby nám stihla vychladnúť. Kým nám bude chladnúť čokoláda, vyšľaháme šľahačku spolu so stužovačom a odložíme ju do chladničky. Jahody umyjeme a nakrájame na malé kúsky.
- Potom spolu vymiešame mascarpone s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Za stáleho miešania postupne pridávame rozpustenú vychladenú čokoládu. Do zmesi jemne primiešame šľahačku a na záver pokrájané jahody.
- Krém navrstvíme na korpus a ozdobíme jahodami. Opäť odložíme do chladničky - aspoň na dve hodiny. Stuhnutý a vychladený cheesecake môžeme servírovať :)
2. Ľahká a chutná JAHODOVÁ ZMRZLINA
Bez zmrzliny si leto snáď už ani nevieme predstaviť. Zo sladučkých jahôd si preto pripravíme tento overený recept na jednoduchú domácu zmrzlinu.
INGREDIENCIE na 4 porcie:
- 200g jahody
- 40g kryštálový cukor
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 250ml smotany na šľahanie
- 1 stužovač
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (prípadne 1 vanilkový cukor)
- 60g grécky jogurt
P O S T U P :
- Jahody umyjeme a odstopkujeme. Pár si ich odložíme bokom a ostatné rozpučíme vidličkou. Odložené jahody pokrájame na menšie kúsky.
- Jahodové pyré prelejeme do hrnca, pridáme cukor, citrónovú šťavu a všetko spolu povaríme približne 5 minút.
- Omáčku prelejeme do misky a uložíme do chladu, kým nevychladne.
- Vychladenú smotanu na šľahanie spolu so stužovačom a vanikovým extraktom vyšľaháme. Do vyšľahanej šľahačky zľahka primiešame grécky jogurt a na záver vychladenú jahodovú omáčku a pokrájané jahody.
- Zmrzlinovú zmes nalejeme do uzatvárateľnej nádoby, prekryjeme potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu zmrzliny, a následne uzavrieme.
- Pripravenú zmrzlinu dáme aspoň na 6 hodín do mrazničky (ideálne na celú noc).
Jahodová kolekcia, ktorá v sebe ukrýva chute leta... Kontrast bielej a červenej, krásne strihy a príjemný materiál - to všetko sme skĺbili v tejto šťavnatej kolekcii. Očarí vás nielen celopotlačený 100% certifikovaný bavlnený popelín (bavlnené plátno), ale aj nový strih dievčenských volánových šiat s "puf" rukávmi i obľúbené baby kúsky. Oblečte svoje malé jahôdky do tejto chutnej kolekcie a užívajte si spolu letné chvíle naplno.
3. Domáca jahodová limonáda
Na prípravu poctivej domácej limonády si najskôr uvaríme lahodný sirup, s ktorým si aj počas chladných jesenných dní budete môcť zaspomínať na leto. Samozrejme, ak vám dovtedy vydrží :)
Na jahodový sirup budeme potrebovať:
- 500g čerstvých jahôd
- 250ml vody
- 1ks BIO limetka (prípadne citrón)
- 200g kryštálového cukru
P O S T U P:
- Jahody umyjeme, odstopkujeme a pokrájame. Následne ich dáme do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme do varu a za stáleho miešania asi 10 minút povaríme na nízkej teplote.
- Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom pridáme cukor a citrónovú šťavu. Premiešame a uložíme na noc do chladničky.
- Na druhý deň túto zmes prepasírujeme cez sitko alebo gázu.
- Jahodovú šťavu znovu privedieme do varu. Potom teplotu znížime a povaríme ešte približne 5 minút. Počas varenia odoberáme prípadnú penu.
- Horúci sirup nalejeme do čistých sklenených fliaš, ktoré následne na cca 20 minút obrátime hore dnom alebo ich dáme naležato.
Príprava limonády:
Ďalší postup je už veľmi jednoduchý. Do džbánu alebo pohára nasypeme ľad, nalejeme podľa chuti vychladený jahodový sirup a pridáme pár čerstvých pokrájaných jahôd (môžeme pridať aj kúsky limetky, či mätu). Nakoniec zalejeme perlivou vodou a môžeme podávať :)