Tento rodinný recept sa uchováva ako poklad. Je to recept na medovníčky, ktoré sú hneď mäkké a preto ich môžete piecť aj pár dní pred sviatkami. Ak navyše urobíte polevu podľa tohto receptu, isto sa vydaria. Do pečenia zapojte kľudne deti, tie milujú vykrajovať rôzne tvary perníčkov a následne ich aj zdobiť. Bude to jedna veľká zábava.
Recept na MEDOVNÍKY
Ingrediencie:
- 450g hladkej múky
- 120g práškového cukru
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 120g medu
- 60g masla
- 2 vajcia + 1 vajíčko na potretie
- kôra z polovice citróna
Postup prípravy medovníčkov
- Múku spolu so sódou bikarbónou preosejeme
- Pridáme práškový cukor a perníkové korenie
- Všetko spolu premiešame
- Mierne zohrejeme med, aby bol tekutejší - POZOR!!! aby sme sa pri zapracovaní cesta nepopálili
- Pridáme vajcia, roztopené maslo, kôru z citróna
- Všetko spolu miesime, kým nám nevznikne cesto
- Ak je cesto príliš lepkavé, môžeme ešte prisypať trochu múky - záleží od pomeru lepku v múke
- Cesto necháme hodinu odležať v chlade (napríklad v chladničke) pod vlhkou utierkou
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske približne na hrúbku 4-5mm
- Vykrajujeme medovníčky
- Umiestnime ich na vymastený plech (môžete použiť aj papier na pečenie) - medovníky rozmiestnime ďalej od seba, keďže nám narastú (aby sa nezlepili)
- Pečieme na 170°C - medovníčky pečieme do zlatista
- Po upečení ešte teplé potrieme rozšľahaným vajíčkom - budú sa potom krásne lesknúť
Zdobenie perníčkov polevou
Vychladené medovníčky môžeme ozdobiť napríklad snehovou polevou. Aj recept na polevu máme overený. Je to bielková poleva, ktorú môžete zafarbiť. Je tuhá a pracuje sa s ňou výborne.
Budete potrebovať:
- ručný šľahač
- 1 bielok
- 1 necelú čajovú lyžičku škrobu (napr. Solamyl, Maizena, Gustin a pod.)
- cca 250g preosiateho práškového cukru
- potravinárske farby
Vaječný bielok, škrob a časť cukru spolu vyšľaháme na nízkych otáčkach nech sa pekne spoja. Postupne pridávame preosiaty práškový cukor až nám vznikne hustá, ale nie tuhá hmota. Trvá to cca 5-10 minút. Po zdvihnutí metličky šľahača sa vytvorí kopček, poleva sa nevráti späť.
Ak chcete farebnú polevu, použite na zafarbenie bielej hmoty potravinárske farby.
Hmotu môžete rozriediť vlažnou vodou a zalievať tak celé plochy. Vlažnú vodu pomaličky pridávame po lyžičkách.
Medovníčky zdobíme vreckom, ktorému ustrihneme rožok, alebo použite váš overený nástroj.
Tip na záver
Aby sa ozdobené perníčky krásne leskli, môžeme ich vložiť už ozdobené na 5 minút do rúry so zapnutou ventiláciou horúceho vzduchu a pootvoríme dvierka. Teplota by mala byť max 50°C.